fbpx

Tallinn | Tartu | Pärnu | Kuressaare

Vahtsoojustus või mineraalvill – mis sobib pööningule? Vol.2

by NoobiDoobiDoo

Hiljuti tegime algust mineraalvilla ja PUR vahu võrdlemisega, rääkides pööningu soojustamisest. Seekord jätkame samal teemal ja uurime juba lähemalt, kumba soojustusmaterjali tasuks eelistada, lähtudes soojustuse paigaldamise keerukusest. 

PUR vahu ja mineraalvilla paigaldamise erisused

Erinevalt võrdlemisi keerukast protsessist, mille käigus tuleb mineraalvillast matte nööridega kinnitada, saab PUR-vahtu hõlpsasti kanda ka kõige raskemini ligipääsetavasse kohtadesse. Samal ajal haakub materjal tihedalt aluspinnaga, kõrvaldades soojustatavast ruumist võimalikud õhuvahed ja praod. Kuna PUR vaht tagab suurepärase katvuse, saab seda kasutada muuhulgas vundamentide, põrandate, basseinide ja torude isoleerimiseks (kinnise rakuga vaht) ning siseseinte, katuste ja pööningute isoleerimiseks (avatud pooridega vaht).

Vedel PUR vaht pihustatakse kõrge rõhu all soojustatavale pinnale, millele kinnitudes moodustub ühtlane isolatsioonikiht. Mõne sekundi pärast hakkab vaht paisuma, täites kõik teele jäävad avaused ja praod. Suuremate pindade nagu näiteks pööningu puhul kantakse PUR-vaht soojustatavale alale spetsiaalsete seadmete abil ja professionaalide käe all on võimalik kogu protsess isegi vähem kui päevaga läbi viia.

Mineraalvilla paigaldamine

Mis puudutab mineraalvilla paigaldamist, siis esimese sammuna tuleb ära mõõta sarikatevaheline kaugus, millest lähtuvalt villatükid seejärel parajaks lõigatakse. Enamikel juhtudel on mineraalvilla vaja paigaldada kaks kihti. Esimene kiht peab tihedalt haakuma konstruktsioonielementidega, samas kui teine ​​kiht paigaldatakse sarikate või laetalade alla, voodri kandeprofiilide vahele.

pööningu soojustamine pur vahuga

Paigaldamise vead võivad sagedasti esineda villa parajaks tegemisel, mis pahatihti kogu protsessi pikendab ja võib lisaks viia mitmete hilisemate soojutusprobleemideni, kui töö pole tehtud perfektselt. Vead kipuvad esinema villa hooletu lõikamise tõttu – liiga lõdvalt pandud vill kukub oma raskuse all maha, samas viib villa sisse surumine liigse villa kasutamiseni. Lisaks võib tulla ette isolatsiooni ebakorrektset ühendamist katuse ja välisseintega ja kvaliteetse soojustuse puudumist katuseakende ümber.

Raskus

Mineraalvill on raske materjal. Seetõttu on antud soojustusmaterjali paigaldamine ka keeruline, kuna see paneb kogu struktuurile lisaraskuse peale. Samal ajal on PUR vaht aga üks kergemaid soojustusmaterjale turul. See tähendab, et PUR vahuga loodud soojustuskiht ei koorma hoone konstruktsiooni. Seda on eriti oluline silmas pidada juhul, kui mingil põhjusel ei tohiks katuse konstruktsioonile lisakoormust tekitada. Kui soojustuse paigaldamise kiirus on oluline, on samuti PUR vaht vaieldamatult parim valik. 

Mineraalvill tuuakse ehitusplatsile plaadipakkidena või suurte kokkupressitud rullidena. Sõltuvalt katuse suurusest ja kujust kulub selliseid pakendeid kümnest kuni mitmekümneni, mis omakorda tähendab aga oluliselt suuremat peavalu nii transpordi kui hoiustamise seisukohast. 

PUR vahu puhul pole sedasorti väljakutsete pärast vaja muretseda. Mis asja veelgi paremaks teeb on see, et PUR-vaht kõvastub sekunditega ja hiljemalt 48 tunni pärast on pööning täielikult kasutatav.

Maja ehitamise seisukohast tähendab selline töökiirus, et pööning on võimalik sisuliselt kohe järgmisteks ehituse etappideks üle anda.

Kumba soojustusmaterjali siis eelistada?

Kui üritada otsustada, kas pööningu jaoks on parem soojustusmaterjal mineraalvill või PUR vaht, tuleb esmalt mõelda oma vajadustele ja nõudmistele.

Mõlemal soojustusmaterjalil on madal soojusjuhtivuse koefitsient, mis muudab need kaasaegse ehituse jaoks väga hästi sobivaks. Kui küsimus on aga pööningu soojustamise kiiruses, on PUR-vaht ületamatu. Kogenud professionaalide käe all võtab soojustuse tegemine maksimaalselt paar päeva ja ruumi on võimalik juba paari päeva jooksul kogu ulatuses kasutada. Mineraalvilla puhul on reeglina tegemist oluliselt pikema protsessiga. 

PUR vaht on parim lahendus ka juhul, kui oluline on konstruktsiooni kergus. PUR vahuga tehtud soojustus ei koorma ei pööningut ega katust ennast, kaitstes samas maja jahtumise eest. PUR vahu eelised on tugevalt tajutavad ka kuumal suveperioodil, kuna PUR-vaht isoleerib väga hästi ka kõrgeid temperatuure.

Varasemad postitused