fbpx

Tallinn | Tartu | Pärnu | Kuressaare

PUR vahu plusside ABC

by NoobiDoobiDoo

Oleme oma blogis palju rääkinud PUR vahu kasutusvõimalustest, selle erinevatest tüüpidest ja võrdlustest teiste populaarsemate soojustusmaterjalidega. Seekord toome aga asjad tagasi põhilise juurde ja teeme juttu sellest, miks tasuks üldse kodu soojustades just PUR vahu kasuks otsustada. Vaata meie argumendid üle ja otsusta ise, kas PUR vaht võiks ka sinu kodu soojustamiseks parim materjal olla.   

PUR vahu põhiteadmised

Polüuretaan ehk PUR vaht koosneb polüoolist ja isotsüanaadiga ja seda valmistatakse spetsiaalsete masinate abil otse ehitusplatsil. Tänu nende muutuvatele omadustele on PUR vahust olemas mitmeid erinevaid versioone, tänu millele võib PUR vahtu nimetada universaalseks soojustusvahendiks sõltumata soojustatavast pinnast. 

Nagu ka varasemalt selgitanud oleme, jaguneb PUR vaht avatud ja suletud pooridega vahuks. Avatud pooridega vaht on suurepäraste soojustavate omadustega ja selle struktuur meenutab õhulist ja veeauru läbilaskvat käsna. Seda tüüpi vaht on ideaalne alternatiiv mineraalvillale, kuna erinevalt mineraalvillast on avatud pooridega PUR vaht paindlik, mis tähendab, et seda saab muretult kasutada ka pindadel ja avaustes, mille kuju võib aja jooksul muutuda. 

Tänu oma niiskuskindlusele on suletud pooridega vaht parim valik niiskete kohtade soojustamiseks. Seda sorti vahu tekstuur koosneb imepisikestest suletud mullidest. Selle kõrge soojuspidavus koostöös materjali kergusega teeb suletud pooridega PUR vahust ideaalse valiku ehitise välispinna soojustamiseks. 

Nüüd, kui oleme baasteadmised taas üle käinud, uurime, millised on PUR vahuga kaasnevad suurimad plussid, kui juttu tuleb kodu soojustamisest. 

Taasisoleerimise võimalus

Viimaste aegade üks trendikamaid teemasid on ehitiste energiatõhususe tõstmine ja seda hea põhjusega. Energiatõhususe parandamine ei käi aga ainult hoonete kohta, millel soojustus puudub, vaid ka nende, mis on varasemalt isoleeritud. Tänu oma kergusele ja suurepärasele kinnitumisvõimele, kasutatakse PUR vahtu tänapäeval tihti soojustuse lisakihina juba olemasoleva, vana soojustuse peal. Kuna PUR vaht paisub tahkudes mitmekordseks, on see hea valik ka kolmekihiliste seinte soojusisolatsiooniks, kuna kõikvõimalikud avaused ja praod saavad täidetud ja nii on ka külmasildade tekkimine välistatud. 

Suurepärane kinnitumisvõime

Pur vahu eelised

Mis PUR vahtu enamikest teistest turul olevatest soojustusmaterjalidest eristab, on asjaolu, et PUR vaht sobib sisuliselt kõigi pindade soojustamiseks. Polüuretaanvaht kinnitub ideaalselt betoonile, metallile, puidule ja mis iganes muule materjalile, mis soojustamist vajab. PUR vahu unikaalsed omadused teevad sellest suurepärase valiku ka pööningu ja katusealuse soojustamiseks. Vedelal kujul tungib see igasse teele jäävasse avausse, vahemikku ja prakku ja täidab need paisudes suurepäraselt. Sellist võimekust teised müügil olevad soojustusmaterjalid pakkuda ei suuda. 

Niiskuse pärast pole vaja muretseda

Nagu mineraalvilla ja PUR vahu võrdluses rääkisime, on mõlemad materjalid väga hea veeauru läbilaskvusega. Mis aga PUR vahu eriliseks teeb, on fakt, et PUR ei ima niiskust endasse, seega on tegemist oluliselt niiskuskindlama valikuga. Kui sinu eesmärgiks on luua keskkond, kus erinevad seened, hallitus ja muud mikroorganismid kindlasti levida ei saa ega taha, siis tasub otsustada PUR vahu kasuks. Nii saad ka garanteerida, et ei sinu kodu konstruktsioon ega majaelanike tervis ei ole riski all. 

Töö kiirus

Ei ole saladus, et PUR vaht on üks kiiremini paigaldatavaid soojustusmaterjale. See tähendab, et kui soovid enda kodu kiirelt soojustatud saada, ilma et see sinu igapäeva elu oluliselt segaks, on PUR vaht parim valik. Professionaalse meeskonna käe all võib 1000-ruutmeetrine katus juba päevaga soojustatud saada. 

Ruumi kokkuhoid

Tänu oma unikaalsele struktuurile on vaja vaid õhukest kihti PUR vahtu, et saavutada väga efektiivne soojustus. See on eriti väärt omadus, kui juttu tuleb pööningu, panipaiga, garaaži vms soojustamisest. 

Tasub veel teada

Kuna PUR vahu soojusjuhtivus on alternatiivsete materjalidega võrreldes pea poole väiksem, täheb see, et tegemist on hetkel turu efektiivseima soojustusmaterjaliga. Lisaks on PUR vahuga tehtud soojustus nii inimestele, loomadele kui keskkonnale täiesti ohutu ja ei tekita allergiaid ega ebatervislikku tolmu. Üks suurimaid plusse on kindlasti PUR vahu vastupidavus, mis tähendab, et professionaalide käe all paigaldatud PUR vaht soojustus peab muretult ligi 50 aastat vastu. 

Ja kuigi suvesoe on veel värskelt meeles, liigume siiski jõudsalt jahedamate kuude poole. Ka siin on PUR vahust abi, kuna PUR vahtu on võimalik muretult paigaldada ka Eesti külmal talvel. 

Kui soovid enda kodu PUR vahuga soojustada, võta meiega ühendust ja oleme sulle meeleldi abiks. 

Varasemad postitused