fbpx

Tallinn | Tartu | Pärnu | Kuressaare

Millised riskid kaasnevad ise PUR vahuga soojustamisega?

by NoobiDoobiDoo

Kui oled mõelnud, et võiksid ehk PUR vahuga kodu soojustamise ise ette võtta, siis järgnev artikkel on just sulle suunatud. Kuigi soovitame efektiivse töö ja kvaliteetse lõpptulemuse huvides alati soojustustöödeks professionaalide paigaldada, saame aru, et teinekord võib kiusatus ise käed külge panna võrdlemisi suur olla. Et sulle sellisel juhul eesootavast parem ülevaade anda, räägime seekord viiest peamisest riskist ja mõningatest nippidest, mida ise PUR vahtu paigaldades silmas pidada. 

Spreivahuga seotud riskid ja tähelepanekud

1. Spreivahu paigaldamiseks on vaja spetsiifilist varustust

Nagu enamike koduste parandus- ja remonditöödega, nii on võimalik ka PUR vahu paigaldamiseks kahte erinevat sorti varustust leida: professionaalset ja isiklikuks kasutuseks mõeldud. Kuigi koduse varustuse soetamine võib esmapilgul soodne otsus tunduda, kaasnevad suuremad kulud aga töö kvaliteedi langusega. Samas ei tasu ühekordse töö tegemiseks koju ka oluliselt kõrgema hinnasildiga professionaalset varustust seotada. Loomulikult on võimalik professionaalset varustust ka rentida, aga siinkohal tasub meeles pidada, et varustusega ei kaasne automaatselt ekspertteadmisi selles osas, kuidas töövahendeid kasutada. Kui peaksid leidma koha, kust soojustustöödeks vajalik varustus siiski leida, siis pead kindlaks tegema, et varustuse hulka kuuluvad järgnevad töövahendis:

  • Spreipüstol
  • Soojendusega voolik
  • Õhukompressor
  • Ülekandepumbad
  • Koguste mõõtemasin
  • Respiraatorid
  • Ühekordsed ülikonnad

Kui kogu vajalik varustus on soetatud, taga, et oled võtnud täpsed mõõdud, teadmaks, kui palju sa mingit materjali vajad.

2. Ohutuks paigaldamiseks tuleb kontrollida kodu ventileeritust 

PUR vahuga tehtud soojustus on koduomanike jaoks turvaline valik, kui see on õigesti paigaldatud. Küll aga tuleb meeles pidada, et PUR vaht sisaldab aineid, mis võivad olla ohtlikud, kui neid efektiivse õhu liikumise abil ei elimineerita. On äärmiselt oluline, et enne PUR vahu paigaldamist on kodu ventileeritust hinnatud, tagamaks, et kõikvõimalikud aerosoolid ja aurud pääsevad kodust välja. Soe soovitus oleks garanteerida kõrge siseõhu kvaliteet tööstusliku õhu väljatõmbeventilaatori abil. 

3. Valesti segatud kemikaalid muudavad PUR vaht soojustuse vähem efektiivseks

Nagu iga keemilise segu puhul, nii tuleb ka PUR vahu puhul kindlustada, et kõik vedeliku koostisosad on õigesti kokku segatud, vastasel juhul ei ole võimalik saavutada kvaliteetset tulemust. Vigane pihustusseade võib põhjustada valesid koguseid sisaldava vahu tekkimist, mille tõttu vaht hiljem pihustatavalt pinnalt eemale hakkab tõmbuma. Nii juhtub, kui kemikaalid enne pealekandmist õiget temperatuuri ei saavuta. Lõpptulemuseks on sellisel juhul kodu energiatõhususe vähenemine ja küttearvete suurenemine. 

4. Vahu liiga kiire paigaldamine tekitab tuleohu 

PUR vahu liiga kiire paigaldamine võib tekitada tuleohtliku situatsiooni nii teile ja teie kodule. Vahu tahkumisel eraldab pihustatud polüuretaanist isolatsioon palju soojusenergiat. Kui pihustatud vahu kiht on liiga paks, võib see aga süttida. Lisaks võivad pihustusvahust isolatsioonikihid, millel ei ole lastud piisava aja jooksul tahkuda, kahjustada soojustatud pinda ja vähendada selle isolatsioonivõimet. 

5. PUR vahu paigaldamine vajab kogemust

Mõnikord tuleb lihtsalt leppida, et pikaajalisi teadmisi ja kogemust ei saa samaväärselt asendada. Mõningad PUR vahu paigaldamise sammud, mida on keeruline selgitada, kuid äärmiselt oluline silmas pidada on järgnevad:

  • Enne vahu paigaldamist tuleb tagada, et pihustatav pind on korralikud puhastatud ja ettevalmistatud, vältimaks pinna kahjustumist.
  • Spreipüstoleid ei ole lihtne kasutada ja need võivad valesti kasutades ummistuda. Seda tasub meeles pidada, kuna lisamaterjali ja -vahendite soetamise on nii aja- kui rahakulukas.
  • Lõpuks nõuab vahtisolatsiooni õige paigaldamine õrna tasakaalu kuumuse, rõhu ja spreipüstoli ülesehituse vahel. Vaid üks eksimus võib päädida soojustatud pinna pragunemise, kokkutõmbumise ja soojustuse kehva nakkumisega. 

Kui eelistad oma kodu soojustamise kvaliteetse lõpptulemuse huvides siiski ekspertide kätesse usaldada, siis oleme sulle meeleldi abiks. Meie meeskonna teadmised ja kogemused aitavad tagada, et sinu kodu saab kvaliteetselt soojustatud pikkadeks aastakümneteks.

Varasemad postitused